Zoeken

Alles wat u moet weten over de nieuwe oogst aardappelen

Belangrijke verschillen in aardappelen

Nieuwe aardappelen of primeuraardappelen; u heeft er ongetwijfeld wel eens van gehoord, maar waar ligt het verschil met de aardappelen die u doorheen het jaar kunt vinden?


Primeuraardappelen Van Roey L&Zn Lier, Antwerpen

Verschil tussen bewaaraardappelen of primeuraardappelen

Primeuraardappelen zijn makkelijk te herkennen. Zo komt de schil makkelijk los wanneer u eroverheen wrijft. In tegenstelling tot bewaaraardappelen die u doorheen het jaar vindt, zijn primeuraardappelen slechts beperkt houdbaar. Ze moeten dan ook zo snel mogelijk gegeten worden na de oogst. De eerste aardappeloogst vindt plaats tijdens de maanden mei en juni, maar kan duren tot augustus of zelfs september. Hierdoor zijn nieuwe aardappelen een seizoensgebonden product.

In feite zijn nieuwe aardappelen nog niet helemaal rijp. Hierdoor zijn ze gemiddeld gezien ook kleiner dan de bewaaraardappel. De bekendste eigenschappen zijn dat ze vastkokend zijn, licht bloemig en dat ze over een fijne en licht zoete smaak beschikken.

Hoe het beste nieuwe aardappelen bewaren? Nieuwe aardappelen zijn slechts beperkt houdbaar. Vaak niet langer dan enkele dagen tot een week. Er wordt vaak aangeraden om deze daarom in de koelkast te bewaren.

Waarvoor worden ze gebruikt? Belgen houden van frietjes. Helaas moeten we u teleurstellen, want nieuwe aardappelen zijn niet erg geschikt voor het maken van frieten. Wel kunt u ze makkelijk gebruiken in andere gerechten zoals u doorheen het jaar maakt. Het is zelfs niet nodig om nieuwe aardappelen te schillen omwille van de dunne schil. Wel kookt u ze het beste twee keer, omdat ze giftige stoffen bevatten.

Nieuwe aardappelen kopen Wilt u een gerecht klaarmaken met nieuwe aardappelen? Dan raden we aan deze aan te kopen bij een teler zoals Van Roey L & Zn in Lier op het moment dat u ze ook gaat opeten. Zo hoeft u deze niet lang te bewaren en hierdoor zijn ze op hun best.

Nieuwe aardappelen kopen? Kom langs bij Van Roey L & Zn in Lier, Antwerpen.