Zoeken

De aardappel, van het land tot op uw bord

Hoe verschijnt de aardappel op uw bord?

Aardappelen maken een groot onderdeel uit van onze voeding. U vindt ze dan ook bijna in ieder gerecht. Zeker als Belg zijnde is de aardappel belangrijk in onze cultuur. Hoe zouden we anders onze heerlijke Belgische frietjes kunnen bakken? Maar hoe verschijnt die aardappel of die friet nu op uw bord?Pootaardappelen, wat zijn dat? Om aardappelen te kweken, heeft u pootaardappelen nodig. Dat zijn eigenlijk niet meer dan normale aardappelen, maar waarvan het doel niet bij consumptie ligt. Het gaat om een deel van de oogst die aan de kant wordt gehouden zodat daar bij het volgende planten nieuwe aardappelen uit kunnen groeien. Zodra een pootaardappel onder de grond zit, ontstaan er uitlopers die op hun beurt uitgroeien tot nieuwe aardappelen.

Het volledige proces Uiteraard is dit een summiere samenvatting van wat er allemaal gebeurt. Terwijl er uitlopers groeien aan de pootaardappelen verschijnt boven de grond een aardappelplant. Deze heeft blaadjes die steeds groter worden en waar na verloop van tijd zelfs witte bloemen aan groeien. Als de bloempjes bevrucht worden, groeien er bessen die op hun beurt zaden bevatten, die nieuwe aardappelplanten kunnen worden. Een keer de plant afsterft, zijn de aardappelen rijp om geoogst te worden.

Hoe lang groeit een aardappel? Hoelang een aardappel onder de grond zit om te groeien, is afhankelijk van het ras van de aardappel. Zo zal een vroeg ras ongeveer 80 tot 100 dagen onder de grond zitten. Bij een laat ras kan dat oplopen van 120 tot 150 dagen. Aardappelen worden gepoot in de maanden februari, maart, april en mei. Hoe lichter de grond is waarop u verbouwt, hoe dieper de aardappel mag worden geplant. Vaak is dit een diepte van ongeveer 10 tot 15 centimeter.

Aardappelen kopen in Antwerpen? Van Roey L & Zn in Lier is gespecialiseerd in het telen van aardappelen. Kom langs voor de beste aardappelen van de streek!