Zoeken

Het verschil tussen vastkokende en kruimige aardappelen haarfijn uitgelegd

Voor welk gerecht welke aardappel?

Nicola, bintje of frieslander, u spotte de namen van deze aardappelsoorten ongetwijfeld al vaak in de supermarkt. Op de verpakking leest u ook dat aardappelen vastkokend of kruimig zijn. Maar waarvoor staan die twee termen en voor welke gerechten gebruikt u vastkokende of kruimige aardappelen? U ontdekt er hier alles over.


Vastkokend is stevig De smaak van vastkokende en kruimige aardappelen is nagenoeg identiek. Het is niet zo dat de ene aardappelsoort een wereld van verschil betekent in vergelijking met de andere. Vastkokende aardappelen zijn vaster van structuur en vallen dus minder snel uit elkaar. Daarom zijn ze meer geschikt voor salades, ovenschotels en gerechten waarvoor u de aardappels bij voorkeur in kleinere stukken snijdt en zo verwerkt in een overheerlijke bereiding. Charlotte en nicola zijn de bekendste vastkokende aardappelsoorten. Ze behouden perfect hun vorm, wat hen uiterst geschikt maakt om ze te koken of te bakken.

Kruimige aardappelen hebben lossere structuur Vergelijkt u vastkokende aardappelen met kruimige aardappelen? Dan merkt u meteen dat de structuur van de kruimige aardappelen veel losser is. Ze vallen sneller uit elkaar en worden daardoor vaak gebruikt bij de bereiding van puree, frietjes of soufflés. Hoe meer zetmeel de aardappelen bevatten, hoe kruimiger en bloemiger ze zijn. Bintje is de bekendste bloemige aardappelsoort.

Het verschil zien tussen vastkokende en kruimige aardappelen Twijfelt u of u te maken hebt met vastkokende of bloemige aardappelen? Dan volstaat een simpele test om te weten met welke aardappelsoort u te maken hebt. Dompel uw aardappelen onder in een pekelbad. Daarbij gebruikt u ongeveer 100 gram zout per liter water. Zinken uw aardappelen meteen naar de bodem? Dan hebt u te maken met kruimige aardappelen. Aardappelen die blijven drijven, zijn vastkokend. Bent u op zoek naar een ervaren aardappelspecialist? Contacteer Van Roey L & Zn, uw aardappelexpert in de regio Lier-Antwerpen.